1. Home
  2. Baggrund
  3. Pas på dine dæk og spar mange penge!
0

Pas på dine dæk og spar mange penge!

Pas på dine dæk og spar mange penge!
0
0

Det kan hurtigt blive dyrt med et sæt nye dæk, men der er også mange muligheder for blot at anskaffe sig billige dæk. Om det er brugte kvalitetsdæk eller billige nye dæk, så er der her en række punkter, som du bør være opmærksom på. Køber du altid nye kvalitetsdæk, så har vi dog også et par tips til, hvordan du kan spare penge næste gang!

Brugte dæk – pas på!

Ligesom med alt andet som købes brugt, så skal man være ekstra opmærksom. Brugte dæk købes typisk af privatpersoner, hvilket betyder man ingen reklamationsret har – man kan kun håbe de har deres etik i orden og ikke sælger et dæk, der måske har været udsat for mere end det viser.

Her er tre gode råd:

  1. Hvordan er dækmønsteret? FDM anbefaler der som MINIMUM er 3mm.
  2. Hvor dyb er rilledybden?
  3. Er standen på indersiden af dækket også i orden (karkassen).

På indersiden af dækket, karkassen, kan du se om dækket har været punkteret. Det er dog selvfølgelig også relevant at kigge efter buler i dækket, der kan være kommet efter et eller flere møder med kantsten.

Hvis dækket er ujævnt vil det typisk skyldes, at dækket har været kørt med for lavt dæktryk.

Læs også:  Bilsalget vokser betrageteligt og bliver grønnere i EU

Billige dæk – nej tak!

Her på Bilsektionen anbefaler vi hellere et par let brugte kvalitetsdæk, hvor du grundigt undersøger dækkenes stand ift. et sæt billige no-name kinøjser dæk. Foruden brændstoføkonomien og komforten har dækkene vigtigst af alt også indflydelse på sikkerheden. Det er påvist, at der ved 110 km/t kan være op til 14 meters afvigelse i bremselængden på et billigt og et dyrt dæk. Dét bør give stof til eftertanke!

Den eneste årsag til man bør vælge det billige dæk er selvfølgelig pga. prisen. Men tager man med i mente, at et kvalitetsdæk holder i længere tid og gør bilen kører en smule længere på literen, så er differencen måske i sidste ende ikke så stor?

Sådan sparer du penge på dine nye kvalitetsdæk

Der er mange måder at spare penge på dæk. Typisk er dæk billigst på internettet, men der kan være mange årsager til, at man alligevel gerne vil købe dem på et værksted, hvor de også kan klare monteringen eksempelvis. Både på internettet og på værkstedet skal man være opmærksom på, at man får et nyt dæk. Dette kan ses på den uge og det årstal som står på dækket. Der er flere eksempler på webshops, hvor de har solgt to-tre år gamle dæk!

Læs også:  Bilsalget vokser betrageteligt og bliver grønnere i EU

Når du kigger efter dæk, så vil vi anbefale, at du kigger efter symmetriske dæk fremfor retningsbestemte dæk, da det retningsbestemte dæk har tilbøjelighed til at rejse sig og støje.

Vælger man at købe sit dæk på et værksted, så kan man med fordel gøre det i forbindelse med et service eller en anden værkstedsreparation. Det er typisk lettere at forhandle pris, når ”ordren” er lidt større. Undersøg gerne hjemmefra, hvad du kan købe dækket for på internettet, da værkstedet forhåbentlig har en bedre indkøbspris end en webshops udsalgspris.
Husk desuden at undersøge, om der er et loyalitetsprogram, hvor du kan spare point/penge, således du kan udnytte gode rabatter på dæk. Er der ikke dette, så kan man bruge en side som eksempelvis Saleduck, hvor der samles specielle tilbud på dæk.

Slutteligt er det en god ide at bestille sine vinterdæk i god tid. Mange værksteder sætter prisen for vinterdækkene lidt op, når temperaturen nærmer sig minus. Er efterspørgslen større end udbuddet, så kommer du selvfølgelig til at betale ekstra.

Læs også:  Bilsalget vokser betrageteligt og bliver grønnere i EU

Sådan passer du godt på dine dæk

Vil du have det maksimale ud af dine dæk, så de både holder længere og leverer deres fulde potentiale, så er det vigtigt du holder øje med dæktrykket!
Hvis dæktrykket falder fra 2,2 bar til 1,0 bar vil dækkets levetid cirka halveres!

Når du skifter fra vinterdæk/sommerdæk kan du med fordel få opbevaret dine dæk på et dækhotel. Det er vigtigt dækkene opbevares køligt samt i et mørkt og tørt rum. Loftet og haveskuret er derfor en rigtig dårlig ide, da der på en sommerdag kan blive alt for varmt.

Skæve hjulvinkler vil også slide ekstra på dækket, give et dårligere brændstofforbrug og gøre det mere usikkert at køre. Hos Quickpot kan man få lavet en 4-hjulsudmåling for 695 kr., mens det efterfølgende koster 255 kr., hvis forhjulene skal rettes til.

tags: