1. Home
  2. Baggrund
  3. Rygning og kørsel – ALT du skal vide
0

Rygning og kørsel – ALT du skal vide

Rygning og kørsel – ALT du skal vide
0
0

Rygning og kørsel er to begreber, der jævnligt indgår i en sammenhæng. I denne artikel vil du blive introduceret for alt, hvad der er værd at vide om rygning og kørsel. I den anledning kan du få svar på alle dine ubesvarede spørgsmål, når det drejer sig om rygning under kørsel.

Er det lovligt at ryge under kørsel?

ja, der er ingen regler eller lovgivning, der forhindrer dig i at ryge under kørsel. Selvom der i årevis har været stor debat om denne sag, så er det altså ikke ulovligt at ryge, når man kører bil. Det er dog værd at bemærke, at man skal forholde sig til specielle regler, hvis man kører taxa. Ifølge Taxanævnet må taxachauffører ikke ryge under kørsel – hverken almindelige cigaretter eller e cigaretter.

Når der ikke er nogen love på området, er det helt op til dig at vurdere, om du vil ryge under kørsel eller ej. Selvom der er delte meninger om det, så er det i sidste ende dig der bestemmer, om rygning og kørsel kan fungere sammen.

Det er ingen hemmelighed, at der gennem årerne har været flere lovforslag på området. Indtil videre er der dog ingen politikere, som har lykkedes med at indføre rygeforbud under kørsel. Hvorvidt det nogensinde kommer til at ske er svært at sige noget om på nuværende tidspunkt. Ikke desto mindre kan man forvente, at diskussionen om rygning og kørsel vil fortsætte i mange år fremover.

Læs også:  Bilsalget vokser betrageteligt og bliver grønnere i EU

Er det farligt at ryge under kørsel?

Det er almindelig anerkendt, at det kan være farligt at snakke i mobiltelefon under kørsel, men hvad så med rygning? Uanset hvordan man vender og drejer det, så kan det være farligt at ryge under kørsel.

Det er altid en rigtigt god idé at være forsigtig med åben ild, når man sidder i en bil. Åben ild kan hurtigt blive farligt, når man befinder sig i et mindre rum, hvor ilden lynhurtigt kan brede sig. Går der først ild i en bil, så kan ilden lynhurtigt brede sig, og det kan have fatale konsekvenser.

Finder man lighter og cigaretter frem under kørsel, kan man næsten ikke undgå at miste fokus fra vejen og trafikken et øjeblik. Et øjebliks uopmærksomhed kan være nok til, at man mister herredømmet over sin bil og ender i en ulykke. Det kan altså hurtigt gå helt galt, hvis man begynder at rode med cigaretter og lighter, mens man kører bil i høj hastighed på landevejen eller motorvejen.

Læs også:  Bilsalget vokser betrageteligt og bliver grønnere i EU

I 2015 valgte Storbritannien at indføre et forbud mod rygning i bilen. Formålet med dette forbud er at beskytte børn mod passiv rygning. Kører man ofte med andre personer i bilen, så bør man tage hensyn til sine medmennesker, som ikke nødvendigvis har lyst til at blive udsat for passiv rygning.

Heldigvis findes der et alternativ til almindelige cigaretter – nemlig de såkaldte e-cigaretter. De er langt mindre farlige, fordi man ikke skal fumle med lighter og åben ild. I forhold til bilsikkerhed og sundhed vil det typisk være mere fordelagtigt at vælge en e cigaret frem for en almindelig cigaret.

En rygerbil er svær at sælge

Vælger du at ryge i din bil, kan det have flere forskellige konsekvenser. Det kan f.eks. betyde, at det kan blive vanskeligt at sælge din bil, hvis du en dag ønsker det. Det er mere eller mindre umuligt at fjerne lugten fra en rygerbil. Alle stofferne og partiklerne fra røgen bliver nemlig inde i bilen og sætter sig fast i sæder og interiør. Det betyder, at man kan lufte ud i timevis, uden at det vil have nogen mærkbar effekt.

Læs også:  Bilsalget vokser betrageteligt og bliver grønnere i EU

Vælger man at ryge i sin bil, skal man vide, at det automatisk sænker værdien på bilen. Det er nemlig de færreste, som ønsker at købe en bil, der lugter af røg. Derfor bør du tænke dig en ekstra gang om, før du vælger at tænde en cigaret under kørsel.

Det er dog nemmere at sælge en rygerbil, hvis man udelukkende har røget e-cigaretter under kørsel. E-cigaretter afgiver nemlig ikke alle de samme partikler og stoffer, som det er tilfældet for almindelige cigaretter.

Er du ryger, kan du altså gøre dig selv en tjeneste ved at skifte dine cigaretter ud med e-cigaretter. Således kan du øge både din egen og andres sikkerhed, når du kører bil og befinder dig i trafikken.