1. Home
  2. Baggrund
  3. Klumme: STOP med at købe bil til den næste ejer
0

Klumme: STOP med at købe bil til den næste ejer

Klumme: STOP med at købe bil til den næste ejer
0
0

Den danske bilpark er diesellarmende trist og malet i sølvgrå nuancer. Årsagen er, at vi ikke køber den bil vi allerhelst selv vil have, men den som vi tror holder værdien bedst. Og det er uendelig trist – både for ejerglæden og den næste ejer.

Prøv at se dig om næste gang du sidder på motorvejen. Du har udsigt til alle den regnfulde vinterhimmels grå nuancer. Vi danskere fremstår mere fantasiløse end Morten Olsen, når vi køber ny bil. Selv røde biler er ved at være en sjældenhed. Farven skal være neutral, indtrækket neutralt og så skal motoren helst være en fornuftig dieselmaskine der kører langt på literen. Det lader til at være credoet når familiendanmark køber ny bil. Men hvorfor? Det er jo ikke fordi vi er et tørvetrillende folkefærd. Hvis den fantasi der hersker når vi handler covers til vores mobiltelefoner, kunne overføres til vores automobilvalg, så skulle du fandme se løjer. Så ville pink være en almindelig nuance i myldretidstrafikken og hvidt læderindtræk ikke kun noget du fandt i en usælgelig parallelimporteret amerikanervogn. Det eneste vi kan svinge os op til, er en personificeret nummerplade med teksten ”PUTTE1”, som vi kan tage med til den næste sølvgrå fornuftsmobil vi køber, når den nuværende skal skiftes ud.

Læs også:  BMW i5: Kåret som årets bil i Danmark 2024

Synderen i dette morads af konservativ kedsomhed hedder gensalgsværdien. For når du sidder på producentens hjemmeside og skaber din nye bil, så prøver du den som oftest både i British Racing Green, karrygul og med koksgrå letmetalsfælge. Men når du 14 dage senere sidder med slutsedlen hos bilforhandleren, så er alle de farverige og funky muligheder skiftet ud med sølvgrå metallak, gråt polyesterindtræk og en snusfornuftig dieselmaskine. Alt sammen fordi sælgeren fortæller dig, at det er det alle andre vil have, så hvis bilen skal holde sin værdi, så er det bare om at hoppe på konformitetens eksprestog til Tørvetrillekøbing. Ellers kommer du aldrig af med vognen igen.

Men holdt lige engang. Hvorfor købe bil til den næste ejer? Det er trods alt dig der skal leve med den de næste 3-5 år. Og hvis du vil have en vogn i farven screaming orange med benzinturbomotor, så skal du da ikke lade en fiktiv næste ejer klemme dig ned i en betonfarvet dieselhakker! Du køber jo heller ikke Jacoformsko fordi den afrikaner der får dine aflagte sko via UFFs genbrugscontainere skal have optimal luft mellem tæerne vel! (Selvom det faktisk ville give mening da afrikanere ofte går med bare tæer og derfor har svært ved at klemme sig ned i et par smalle Lloyds – men det er en anden historie…). Det korte af det lange er: Hold op med at købe biler til andre end dig selv. Vælg den bil DU vil have og udstyr den som DU vil. Det er trods alt dig der skal klemme ejerglæde ud af nyindkøbet de næste par år. Og der skal nok findes en tosse med lige så afsporede feticher som dig, der vil overtage vognen, når du er færdig med den. Og så kan ingen i øvrigt spå om fremtiden. Heller ikke den flinke sælger i bilbutikken. Du risikere at et leasingselskab dumper 800 triste sølvfarvede Golf’er på markedet akkurat samtidigt med at du selv ville sælge din egen triste sølvgrå dieselgolf. Så skal du se en gensalgsværdi på ”PUTTE1” ligge under hvad du kunne have fået for din karryfarvede benzingolf med turbo og hvidt læderindtræk…