1. Home
  2. Bilnyheder
  3. Alt du skal vide om valg af, installation og reparation af ladestationer
0

Alt du skal vide om valg af, installation og reparation af ladestationer

Alt du skal vide om valg af, installation og reparation af ladestationer
0
0

Betalt indhold

Den typiske ejer af en elbil oplader sin elbil derhjemme, hvilket belaster boligens elinstallationer væsentligt mere end vaskemaskinen, computeren eller køleskabet.

Derfor anbefales det at have installeret en særlig ladeboks eller kabling, der er udviklet til formålet. De kan nemlig håndtere den høje belastning i lang tid.

Desuden anbefaler Sikkerhedsstyrelsen, at du bruger en installation til kun din elbil. Denne installation bør have sin egen sikringsgruppe og fejlstrømsafbryder. Dertil bør den også have en ledning, der er dimensioneret korrekt med tilstrækkelig jording.

Skal du have installeret eller repareret en ladestation derhjemme, er det i loven påkrævet, at du overlader arbejdet til en autoriseret elinstallatør.

Illustration om ladestationer fra autodoc.dk

Hvilke muligheder har man for opladning derhjemme?

Skal du oplade din elbil derhjemme, har du flere muligheder. Det er dog ikke alle løsninger, der er lige fordelagtige.

Læs også:  BMW i5: Kåret som årets bil i Danmark 2024

Først og fremmest skal du have anskaffet dig en ladeboks. Med visse løsninger kan du få refusion for en del af strømafgiften, hvorfor dette kan være en fordelagtig løsning.

Udgifterne forbundet med at oplade en elbil afhænger af, om man vælger et abonnement, eller om man blot betaler den normale strømtakst. Hvad der er mest rentabelt afhænger af flere faktorer, og det er altid individuelt.

De fleste installerer egen ladeboks

Til trods for, at der findes flere andre løsninger, vælger de fleste at installere deres egen ladeboks i hjemmet.

Med en ladeboks i hjemmet slipper man for at være afhængig af at skulle finde en ledig ladeboks eller ladestander ude i byen. Der er ofte kamp om ladestanderne, hvorfor der ikke er nogen garanti for, at du rent faktisk kan finde en ledig stander. Derfor giver det rigtig god mening at have sin egen private ladeboks. Sådanne ladebokse er dog sjældent flytbare, hvorfor du må affinde dig med, at du kun kan bruge laderen i din egen garage eller carport.

Læs også:  Mercedes-AMG GLC SUV: Kraftfuld Hybridteknologi og Uovertrufne Kræfter

Gør det med fordel til en vane at oplade din elbil hver nat, så den altid har fuld kapacitet. Så slipper du for at løbe tør for strøm på vej til arbejde.

Du må ikke installere din ladeboks selv

Skal du have installeret en ladeboks derhjemme, er der flere ting, der er vigtige at have fokus på. Først og fremmest skal du finde en god ladeboks, der kan levere strøm til din elbil. I denne forbindelse er der rigtig mange muligheder.

Derudover skal du finde en autoriseret elinstallatør til at varetage selve arbejdet med installationen. Det er nemlig ikke tilladt at stå for denne type arbejde på egen hånd.

Du må ikke installere ladeboksen selv, men det betyder ikke, at du ikke kan være med i processen. Som bilejer er det bl.a. dig, der skal tage stilling til, hvor ladeboksen skal placeres.