SEAT har begået deres hurtigste serieproducerede bil nogensinde i Leon Cupra. Vi prøvede den på danske veje.
Det er lidt en skam. SEAT har døjet med imageproblemer i Danmark i en rum tid, og du har ligesom jeg sikkert fnyst af den 19-tommers befælgede, aldeles chiptunede og dieseldrevne SEAT Altea der satte fra lyskrydset med tyk os og dækrøg alt imens nummerpladen raslede af til lyden af Cascadas ’Every Time We Touch’. Jeg er bange for, at den nye Leon Cupra ikke vil ændre meget på det.
Spanierne har ellers noget kørende for dem. Det er i hvert fald ikke opskriften der fejler noget: tag et bundsolidt, moderne og populært VW produkt, fjern lidt lyddæmpning her og lidt blød plast der, giv den en designmæssig overhaling der rykker målgruppen en generation eller to i den unge retning og udbyd den til sidst til en pris som ungerne har råd til. Cupra-behandlingen fortsætter i vid grad i samme tangent. Navnet, der er en sammentrækning af ’Cup Racer’ blev søsat i 2001 med en Leon, der præsterede 100 heste færre end den vi har i dag. Nøjagtig som datiden VW Golf GTI, var det måske mest af alt en udstyrsmodel, men SEAT var vakse og lancerede kort efter en ’R’-udgave af Leon Cupra, der med sine 225 hestekræfter snildt kunne byde den dengang aldeles hurtige VW Golf R32 op til dans, og på den vis var traditionen for at hestekræftmæssigt overbyde Golf GTI stiftet. Det kan virke mærkværdigt, at VW lader et undermærke stikke af med det præstationsmæssige trumfkort i GTI-klassen, men man må have tiltro til, at Volkswagen har så dyb tillid til ikonet Golf, at de ikke mener at Cupra kan true den.
Man er jo tilbøjelig til at give dem ret, om ikke andet nu hvor den i forvejen relativt røvsparkende Golf R er blevet ekviperet med 300 fuldblodsheste og præsterer 0-100 km/t på under fem sekunder. Det gør den bare ikke i Danmark, hvor importøren har truffet en beslutning om, at Golf i sin mest potente form hurtigt bliver for dyr for det afgiftsplagede Danmark. Så herhjemme kan du få en GTI Performance med 230 hestekræfter til 495.694 kroner, eller 74.000 kroner mere end Leon Cupra med samme undervogn, differentiale og bremser men 280 hestekræfter. Her kunne jeg nemt binde en sløjfe på artiklen, for tallene taler, nærmest skriger for sig selv. Men fiestaen stopper ikke her. Ikke nok med at du får 50 hestekræfter yderligere, disker SEAT naturligvis også op med en seriøs mængde udstyr – i Cupraens tilfælde er det mest essentielle DCC-systemet, som vi kender fra ekstraudstyrslisten hos Golf GTI. Systemet giver mulighed for finkalibrering af køreprogrammet, men vigtigere endnu tilføjer det adaptive dæmpere der velsigner Leon Cupra såvel som Golf GTI med den uovertrufne alsidighed, der i særdeles har kendetegnet Wolfsburgs sportslige satsninger de senere år.
Køreoplevelse lig den Performance-trimmede Golf GTI
Men Leon Cupra kan ikke undslippe sine rødder og som en følge deraf er køreoplevelsen nærmest fuldstændig lig den Performance-trimmede Golf GTI vi kender, måske med den enkelte undtagelse af et styretøj, hvis beskeder er noget mere mudrede inden det hydraulisk drevne og elektrisk aktiverede differentiale træder til. Det er jo langt fra skidt og præstationerne er ikke til at tage fejl af og skal man tro et par YouTube-videoer, rydder Leon Cupra også bordet i baglandet og giver de tyske über-GTI’er Audi S3 og VW Golf R knastørt på rundt på en racerbane. For nok kan begge biler få 100 km/t til at indtræffe på fire og nogen sekunder, men det er primært en funktion af deres træk på alle fire hjul. Firehjulstræk, der i mine øjne hæfter unødige kilo på hofterne af de to søskende – Leon Cupra har 20 heste og 30 Nm mindre, men er i samme ombæring et eller andet sted mellem 50 og 70 kilo lettere, alt afhængig af hvem man spørger. At accelerationstiden i det spanske bud er næsten er sekund langsommere skal primært tilskrives forhjulstrækket, der ikke helt kan undsige sig fra hjulspind fra stilstand. Men når man først har rotation i hjulene er der i grove træk ingen slinger i valsen, udover et par blinkende lamper på instrumentbrættet der venligst orienterer føreren om, at differentialet nu arbejder.
Takket være teknologiens mirakler opleves Cupra’en – dens massive 19” fælge til trods, hverken bedre eller være støddæmpet end naboens Leon diesel når dæmperne er i deres mest komfortable indstilling.– dens massive 19” fælge til trods, hverken bedre eller værre støddæmpet end naboens Leon diesel når dæmperne er i deres mest komfortable stilling. Sport synes det bedste kompromis, mens den mest hårdføre Cupra-indstilling måske mest af alt er bedst tjent på nyasfalterede spanske bjergveje. Med dæmpere og motor i ’Comfort’ og spærredifferentialet i ’Cupra’ har man et seriøst landevejsvåben der blander komfort og sportsvognspræstationer på imponerende vis. Netop med motorprogrammet i ’Comfort’, slipper man for den bøvsende motorlyd, som SEAT desperat har forsøgt at presse ind i kabinen med en såkaldt ’Sound Symposer’. Det er falskere end Linse Kesslers kavalergang og overdøver en ellers glimrende udstødningslyd, der blander klassisk dyb turbohvæsen med legesyge knald fra udstødningen når et nyt gear ligges ind gennem testbilens dobbeltkoblingsgearkasse. Det koster omtrent 15.000 kroner at få DSG ’kassen med, men til trods for at den både gør Leon Cupra hurtigere og mere økonomisk, vil jeg ikke anbefale den.
Rekord på Nürburgring!
Nok sikrede SEAT sig rekorden som den hurtigste forhjulstrækker nogensinde rundt på den legendariske Nürburgring, men det foregik ved hjælp af en såkaldt ’Performance’ pakke, der bestod af gadeslicks og større bremser. Pakken er pudsigt nok ikke tilgængelig i øjeblikket, siger SEAT. Foruden det, går der nok ikke forfærdeligt længe før Renault får opgraderet deres Megane RS med 10 ekstra hestekræfter og tisser på spaniernes sukkermad. For Leons problem er nøjagtig som dens slægtsbrødre, at den lider af alvorlig tilfælde af mangel på kant, 280 brølende heste til trods. Motormæssige herligheder kan ikke opveje for en undervogn, der sammenlignet med konkurrenter grundlæggende ikke kan tilbyde noget stort dynamisk festfyrværkeri. Leon ligger sig neutralt i sporet og bagenden nægter at lade sig diktere af gaspedalen. For nok kan Cupra bider skeer med søsterbilerne fra Audi og VW, men den kommer alvorligt dynamisk til kort over for bud som Renault Megane RS og Ford Focus ST, upåagtet af at de måske ikke besidder samme motormæssige punch som spanieren. Begge formår at tilbyde køreoplevelser, der er væsentligt mere involverende for føreren. Det er sjovere biler der veksler underholdende køreegenskaber for den anvendelighed og komfort som Leon Cupra tilbyder. I sidste ende er det et spørgsmål om præferencer, men uanset hvad man ønsker af sin GTI er det svært at komme udenom, at SEATs seneste Cupra-model simpelthen tilbyder så fuldkommen en pakke for en vanvittig flot pris.
Vi synes:
Historien om Leon Cupra er i vid udstrækning den samme som den ordinære model – glimrende og interessant teknik til en fortræffelig pris. Cupra er lynende hurtig og hamrende alsidig, men har en begrænset dynamisk pallet sammenlignet med mere farverige konkurrenter.
SEAT Leon Cupra 280 DSG
2,0 liters firecylindret benzinmotor
Ydelse: 280 hk v. 5.600 omdr/min, 350 Nm v. 1.700 omdr/min
Præstationer: Topfart: 250 km/t (begrænset) – 0-100 km/t: 5,7 sekunder (DSG)
Forbrug: 15,6 km/l
Køreklar vægt: 1.375 kg
Mål i cm: 423, 181, 142
Bagagerumsvolumen: 380 / 1.150 liter
Pris: 436.400 kr.