1. Home
  2. Baggrund
  3. 3 gode råd om sommerdæk
0

3 gode råd om sommerdæk

3 gode råd om sommerdæk
0
0

Det er mindst lige så vigtigt at have gode sommerdæk om sommeren, som det er at have gode vinterdæk om vinteren. Den primære del af året er til sommerdæk her i landet. Der er dog mange, der er af den opfattelse, at sommerdæk ikke er noget, man skal tænke over, da underlaget er fast. Faktum er dog, at man overlader sin skæbne til fire kontaktflader, der er på størrelse med håndflader mellem dæk og vejbane. Du skal have med i tankerne, at denne lille kontaktflade skal kunne stå model til overførsel af både bremsekræfter, styrekræfter, accelerationskræfter og dertil drænes mængder af vand også. Alt dette kommer fra en bil, der vejer mere end et ton – og derfor er det vigtigt, at have monteret ordentlig sommerdæk.

Slid aldrig under 3 mm. mønsterdybde

De fleste mennesker er bekendt med, at dækkenes egenskab falder i takt med, at det slides – det er ganske logisk. Det er dog ikke alle, der er opmærksomme på, at hvis dækket er slidt ned til en mønsterdybde på 4 mm., så vil dækkene kun have cirka 11% kontakt med en våd vejbane ved 125 km/t – og det kan blive rigtig farligt! Derfor må du aldrig nogensinde slide din dæk ned til en mønsterdybde, der befinder sig under 3 mm. Lovkravet lyder ganske vidst på, at du ikke må slide dit dækmønster under 1,6 mm., men derfor anbefales det dog af sikkerhedsmæssige årsager at skifte dit sommerdæk allerede, når du er omkring de 3 mm., så du er på den sikre side!

Læs også:  Bilsalget vokser betrageteligt og bliver grønnere i EU

Husk der er forskel på sommerdæk og helårsdæk

Der er – desværre – mange, der fejlagtigt er af den opfattelse, at deres bil bliver leveret med helårsdæk monteret. Det er sjældent, at dette er tilfældet, medmindre det specifikt er bestilt. I den forbindelse skal det naturligvis også nævnes, at sommerdæk og helårsdæk er to forskellige dæktyper. Et helårsdæk minder mere om vinterdæk end sommerdæk. Det er en dæktype, hvor producenten har forsøgt at komprimere vinter- og sommerdæk i ét, men helårsdæk vil dog have en længere bremselængde på såvel våd som tør sommervej. Det betyder også, at du faktisk vil være bedre tjent med et helårsdæk om vinteren end hvad du vil være om sommeren, hvorfor det – som udgangspunkt – ikke er en løsning, der kan anbefales.

Læs også:  Bilsalget vokser betrageteligt og bliver grønnere i EU

Hvornår skal jeg skifte fra vinterdæk til sommerdæk?

Det kan være vanskeligt at vurdere, hvornår det er på rette tid at skifte fra vinterdæk til sommerdæk. Den primære årsag til, at det er så vanskeligt er, at det varierer fra år til år. Det afhænger selvfølgelig i høj grad, hvornår vinterføret slipper sit tag i Danmark, men det er ofte en god idé at vente med at foretage skiftet til sommerdæk til et godt stykke ind i april. Det er dog en balancegang, for det er hverken klogt at lægge dine vinterdæk tilbage i sommerhi for tidligt eller for sent. Hvis du f.eks. har intentioner om at tage bilen med til Tyskland eller deslige, så skal du være opmærksom på, at der findes gældende lovgivninger på dette område, som du skal tage hensyn til.

Læs også:  Bilsalget vokser betrageteligt og bliver grønnere i EU

Mht. hvor man kan købe sommerdæk, så viser mange undersøgelser, at det bedst kan betale sig, hvis man køber sine sommerdæk online hos eksempelvis Billigalu.

Dette er en advertorial