1. Home
  2. Baggrund
  3. 8 tips til sikker vinterkørsel
0

8 tips til sikker vinterkørsel

8 tips til sikker vinterkørsel
0
0

Fryser du, når du kører bil om vinteren? Så er du måske tilbøjelig til at hoppe i de helt store vinterjakker.

Der kan være tale om dunjakker eller andre jakker, der fylder meget. Disse er dog ikke optimale at køre bil i, eftersom de kan gøre det mere besværligt at orientere sig i trafikken. De store jakker med pelskraver kan gøre det svært eksempelvis at kigge sig over skulderen, og det kan derfor være relevant at investere i en varm jakke, der ikke fylder ligeså meget. Kører du eksempelvis bil i en stor dunjakke, kan det også være svært at lave en hurtig manøvre, hvilket kan resultere i ulykker.

Det er selvfølgelig altid vigtigt at være i stand til at lave en hurtigt manøvre, når man kører bil – og det er især vigtigt om vinteren, når der er glat. Vinteren er nemlig årets mest krævende tid for både bilen og føreren, da de vanskelige forhold øger risikoen for ulykker – selv rutinemæssige køreture kan udvikle sig til voldsomme oplevelser.

Læs også:  Bilsalget vokser betrageteligt og bliver grønnere i EU

Her er der samlet en liste med 8 tips til sikker vinterkørsel:

  1. Glykol i kølevæsken er motorens første forsvar mod frostgrader. Sørg for, at der er mindst 50% glykol i kølevæsken.
  2.  Blankis (sort is) er meget svær at spotte. Blankis opstår oftest ved overgangen til frostgrader – pas særligt på i kurver, der ligger i læ eller i skygge. Du kan opdage blankis ved, at bilen bliver helt stille, fordi der ikke kommer lyd fra hjulene. I sådanne tilfælde må du ikke bremse, men derimod blot lette foden fra speederen.
  3. Frost- og dugfri ruder er yderst vigtige. Sørg for at holde ruderne fri for frost ved evt. at dække ruden med pap om natten. Undgå indvendig dug ved at åbne en anelse for vinduet. Sørg derudover for, at alle side- og bakspejl er anvendelige.
  4. Vinterdæk er selvfølgelig essentielle for vinterkørsel. Sørg for at få skiftet fra sommerdæk til vinterdæk, så snart frostgraderne begynder at melde sig.
  5. Isslag er i dén grad noget, man skal være opmærksom på, eftersom det er det glattese, man kan komme ud for. Fænomenet forekommer oftest ved plusgrader (mellem 0°c og 5°c), så ved netop disse grader skal man være ekstra opmærksom på vejens tilstand og tage farten af bilen efter vurderingen.
  6. Startkabler er værd at have i bagagerummet til egen og andres hjælp.
  7. Hold afstand til bilerne foran. I vinterperioden er det en rigtig god idé at holde dobbeltafstand, da selve bremselængden også fordobles i frostvejr.
  8. Overhal med omtanke. Dette gælder selvfølgelig ikke kun vinterkørsel, men overhaler du eksempelvis en lastvogn, skal du kunne etablere en betydelig sikkerhedsafstand til lastvognen efterfølgende.