1. Home
  2. Baggrund
  3. Livet stopper ikke, selvom du bliver handicappet
0

Livet stopper ikke, selvom du bliver handicappet

Livet stopper ikke, selvom du bliver handicappet
0
0

Det er måske en af de mest frygtelige tanker, man kan forestille sig som ikke-handicappet, men hvad nu hvis? Hvad nu hvis du en dag kommer ud for en ulykke, og mister dele af din førlighed, og dermed – i mange ”raske” menneskers øjne – en stor del af din frihed? Er livet så overhovedet noget værd længere?

En følelse af frihed

Det er nok de færreste bilejere, der vil nægte den frihed de føler, ved at have en bil. Det er en uafhængighed, der er svær at prissætte. Men hvis du er udfordret på din førlighed og afhængig af stok, rollator eller kørestol, for at komme omkring, er det der med at kunne sætte sig bag rattet, ikke nødvendigvis en selvfølge.
For personer med fuld bevægelighed, er forestillingen om at få nedsat- eller i værste fald, helt miste sin førlighed, en skræmmende tanke. Alligevel vil vi gerne understrege, at det faktisk godt kan lade sig gøre, at leve et forholdsvis ”normalt” liv, selv hvis det skulle blive aktuelt for dig med f.eks. en rollator.

Læs også:  Bilsalget vokser betrageteligt og bliver grønnere i EU

Vi har talt med Seniorland.dk, som bl.a. lever af, at sælge hjælpemidler til handicappede og gangbesværede, og her er der ingen tvivl om, at forudsætningerne for at klare sig selv, er blevet væsentligt forbedret over de seneste par år. Men udviklingen sker ikke kun i forhold til rollatorer, stokke og kørestole. Også når det gælder biler og andre køretøjer, er det blevet lettere at være gangbesværet.

Det bedste eksempel på den påstand, er en snart 46 årig og storsmilende mand, der bærer det legendariske navn; Jason Watt.

Der kan nok ikke herske megen tvivl om, at hvis Jason Watt kunne spole tiden tilbage, ville han nok gøre det. Han ville sikkert spole tilbage til onsdag d. 13. oktober 1999, hvor han som 29 årig og succesfuld racerkører, styrtede på sin motorcykel og brækkede sin rygsøjle. Ulykken fandt sted i forbindelse med et interview, hvor Jason – til trods for en regnvåd asfalt – indvilligede i, at få taget billeder mens han kørte motorcykel. En beslutning, der sidenhen skulle vise sig skæbnesvanger for hele Danmarks Jason.

Læs også:  Bilsalget vokser betrageteligt og bliver grønnere i EU

Op på hesten

Til trods for en massiv, og mere end 100 % forståelig depression, er Jason i dag beviset på, at livet ikke behøver at stoppe, ”bare fordi” du bliver gangbesværet og måske får brug for rollator, eller som Jason, decideret handicappet og kørestolsafhængig.

Jason genoptog sin karriere som racerkører, og opnåede hurtigt topplaceringer– til trods for at være lam i benene. Alle hans køretøjer, er designet til at kunne betjenes uden brug af fodpedaler. Det gælder både hans biler, men også hans motorcykler. Se blot dette indslag, hvor han viser sin Harley Davidson Night Rod, og hvad den kan.

Selvom det efterhånden snart er 20 år siden Jasons ulykke, er det ikke blevet mindre beundringsværdigt eller sejt, at han vendte de negative tanker ryggen og igen satte sig bag rattet – og styret.