1. Home
  2. Baggrund
  3. Selvlysende veje er fremtiden
0

Selvlysende veje er fremtiden

Selvlysende veje er fremtiden
0
0

Selvom det er Halloween, falder denne hollandske opfindelse ikke under kategorien ‘spøg og skæmt’.

Selvlysende vejmarkeringer vil være en realitet, I en begrænset del af Europa fra næste år, efter en gruppe hollandske kunstnere fik landets største byggeselskab interesseret i malingen.

I første omgang vil malingen blive afprøvet på et mindre stykke vej i det sydlige Holland, og der vil man i samme bevægelse forsøge sig med temperaturfølsom maling, der viser en snefnugs-lignende grafik såfremt temperaturen daler, for at varsle billister.

Studio Roosegaarde oplyser selv, at malingen blev udviklingen da det lokale amt besluttede sig for at slukke gadelamperne I et forsøg på at spare penge.

 “They were asking, how many more traffic injuries will there be because we turn off the lights? Essentially, how much is a person’s life worth?” sagde direktøren for den tekniske afdeling, Peter De Man. “We as artists don’t agree with that, so we wanted to do something positive.”

En mulighed i Danmark

Deres største bedrift var at få den hollandske byggegigant Heijmans Infrastructure involveret, som nu tester malingen for at sikre sig at den rent faktisk lyser hele vejen igennem den nordeuropæiske nat, og at den ikke smitter af. Ifølge hollænderne, bør den holde mellem fem og ti år.

Læs også:  Indvirkningen af din kreditværdighed på bilforsikringspriser

Den er selvsagt dyrere, men såfremt amterne kan spare store summer på at slukke for lyset, vil det nok ikke genere dem at punge lidt ud for trafiksikkerheden.

Såfremt de danske politikere også beslutter sig for at slukke gadelamperne, kan vi også forvente selvlysende veje inden for kort tid.
Det sker allerede inogen kommuner, men endnu ikke på landsplan.