Kemikalierne i din airbag er dødelige.
Det var dommen fra en retsmedicinsk forening i England, der konkluderede at en billist døde efter at have inhaleret giftige stoffer fra en åben airbag.
Den uheldige chauffør, ingeniør Ronald Smith fra England, blev fanget i et harmonikasammenstød i november 2010. Airbaggen gik af, og blev punkteret efter at forruden knuste i hans Opel Insignia under ulykken.
Han overlevede uheldet, men døde i januar 2011 efter at han blev indlagt på hospitalet, hvor han klagede over vejrtrækningsproblemer.
Dødsårsagen var lungebetændelse, og lægerne fastslog at hans lunger havde tegn på betændelse.
Retsmediciner Terence Carney giver airbaggen skylden:
“This man died as a result of this incident and more pointedly because of the explosion of his airbag.”
Så hvilke dele af en airbag gør den så giftig?
Mandens enke, June oplyste til en engelsk avis at Smith var blevet chokeret over mængden af hvidt pulver, der var blevet frigivet ved uheldet:
“He said there was so much of it he couldn’t see,” sagde hun.
Airbags puster sig lynhurtigt op ved hjælp af gas, som skabes ved at antænde et kemikalie kaldet sodium azide. Omkring en håndfuld af dette hvide, krystalliserede pulver er nødvendigt til at puste en airbag op, og det er ekstremt giftigt.
Så giftigt, at effekterne af at indånde det er blevet sammenlignet med cyanid. I en bog af den amerikanske forfatter JA Jance, river morderen biler i stykker i skrothandler, for at få fat i det giftige substans, der også anvendes til fabrikation af pesticider.
Det engelske bud på Rådet for Større Færdselssikkerhed, blev spurgt om faren af de potentielt dødelige kemikalier i airbaggen kunne forårsage, men de mente at risikoen for at inhalere stoffet er ekstremt begrænset.
De nævnte dog, at det kemikalie der tidligere blev brugt til at puste airbags op, nitrocellulose, var endnu giftigere og også ekstremt brandfarligt.
Smith var så uheldig som man kan være, men med omkring ni airbags i nyere biler, kan man ikke lade være med at tænke på, hvor meget af det dødelige stof man i bund og grund transporterer rundt til dagligt.