1. Home
  2. Baggrund
  3. Guide: Privatleasing
0

Guide: Privatleasing

Guide: Privatleasing
0
0

Flere og flere private vælger at lease den nye bil nu om dage, og importørerne har særlig fokus på stærke leasingtilbud der skal bringe modellerne i fokus. Men før man kaster sig ud i det store leasingprojekt, bør man overvejer faldgruber og gråzoner, der muligvis kan skabe uønskede udgifter.

Købe eller lease?

Der skal gøres en del overvejelser i forbindelse med leasing. Man bliver i den forbindelse nød til at se bort fra den attraktive månedlige ydelse og tanken om ny bil. Der er væsentlig forskel på at lease og eje, og både fordele samt ulemper bør overvejes.

Man kan ofte forhandle sig frem til en klækkelig rabat i forbindelse med køb af en bil. Det er derfor værd at undersøge bilmarkedet grundigt, før man beslutter sig for om det giver bedst økonomisk mening at privatlease eller købe den nye bil. I forbindelse med køb af en bil, står man ofte selv for service og vedligeholdelse. Der er dog altid 24 måneders reklamationsret i forbindelse med køb af ny bil, og oftest længere fabriksgaranti. Især hvis det er en ny model, kan det være svært at overskue hvor meget bilen vil tabe i værdi i løbet af ejerskabet.

Privatleasing kan fungere som et alternativ til at købe bilen. Der er dog mange forhold, der skal tages med i betragtning, såfremt regnestykket skal være overskueligt. Såfremt man ikke passer på, kan man ende med en dyrere og dårligere ordning, end såfremt bilen var købt. Hvad man i høj grad skal være opmærksom på, er, at forbrugerbeskyttelsen der gælder ved køb, ikke gælder ved leasing, medmindre en FDM leasingkontrakt anvendes.

Læs også:  Fords Ikoniske Ranger pick-up går elektrisk i 2025 - Plug-in Hybrid på vej

Fordele og ulemper ved privatleasing

Leasing / privatleasing er stadigvæk et forholdsvist nyt begreb i danskernes bevidsthed. Sørg altid for at leasingkontrakten er udarbejdet efter FDMs standardkontrakt, der sikrer dig vigtige rettigheder i forbindelse med service, udlån, tillæg, førstegangsydelse og fabriksgaranti.

Fordele ved privatleasing

Leaser du bilen, hæfter finansierings eller leasingselskabet for service og garanti på bilen i hele kontraktperioden. Såfremt antal kilometer overholdes og bilen køres skadefrit, giver privatleasing dig komplet overblik over bilens omkostninger i leasingperioden.

Du får også en laver engangsydelse på en leasingbil, kontra en bil der finansieres.

Ulemper ved privatleasing

Såfremt man ikke anvende en FDM leasingkontrakt, bør man altid tage FDM eller anden organisation på råd før underskrivelse af aftalen. Såfremt man kører flere kilometer end angivet i leasingkontrakten, kvitterer leasingselskabet med en overkørselspris der ligger tæt på 1,5 kr. pr. km, og kører man væsentligt flere vil leasingselskabet ofte forlange et depositum. Kører du omvendt færre, betaler man for meget i ydelse, og det minimale kørselsbehov ligger oftest på 15.000 km årligt.

Det er derfor vigtigt at man forsøger at danne sig et overblik over ens kørselsbehov i leasingperioden. Hvordan har de sidste tre eller fire år forløbet? Har det været en stabil periode? Mange forhold kan spille ind på ens kørselsbehov, som nyt arbejde, familieforøgelse, brud af parforhold mv.

Læs også:  Spar penge med helårsdæk

Leasingkontrakter har også alle opsigelsesvarsel. Kontrakten kan ofte ophæves efter 11 måneder, med en måneds opsigelse. Endvidere kan kontrakten ophæves, såfremt du bliver fyret. Såfremt leasingkontrakten fratrædes før tid, er engangsydelsen naturligvis tabt.

Skader på leasingbiler skal udbedres gennem din egen forsikring, og laver du soloskader eller får du skade uden modpart, vil du højest sandsynligt blive opkrævet en selvrisiko. Endvidere kan du risikere at leasingselskabet ved tilbagelevering, vil gøre krav mod dig i forbindelse med småskader som bilen har fået gennem perioden.

Engangsbeløbet der betales, kan typisk under ingen omstændigheder returneres, medmindre bilen erklæres totalskadet eller skal ombyttes inden for det første år.

Kend dine rettigheder

Ens rettigheder ved privatleasing er sjældent de samme som ved forbrugerkøb, da bilen sælges til det erhvervsdrivende leasingselskab. Tilsvarende rettigheder bør derfor findes i kontrakten, som det som tidligere nævnt også gør i FDMs leasingkontrakt.

Mange folk forventer samme rettigheder som ved køb, og forventer at den månedlige ydelse er en garanti for at en velfungerende bil stilles til rådighed i hele perioden. Sådan er det dog desværre ikke altid, og der er heller ingen garanti for at du kan ophæve aftalen i forbindelse med mangler ved bilen.

Læs også:  Bilsalget vokser betrageteligt og bliver grønnere i EU

Ved brug af FDMs leasingkontrakt, skal hele prisen for leasingperioden fremgå af kontrakten, og kan som udgangspunkt ikke ændres, når forbrugeren har fået leveret bilen. Prisen kan i særlige tilfælde ændres grundet afgiftsændringer. Det fremgår også af kontrakten, at leasingudbyderen er forpligtet til at vedligeholde bilen i henhold til fabrikantens forskrifter. Bilen kan ydermere lånes ud til familie og venner, præcis som var den købt.

Og sidste men ikke mindst, den ekstraordinære engangsydelse tilbagebetales i tilfælde af totalskade eller tyveri inden for bilens 1. leveår. Leaser man i en periode udover fabrikantens garantiperiode, bliver man af leasingselskabet stillet, som var der fabriksgaranti på bilen i perioden.

Markedet bugner af leasingtilbud, nogen naturligvis bedre end andre. En god tommelfinger regel hedder, at såfremt leasingydelsen er 10 % eller mindre af bilens købspris, er leasingaftalen værd at overveje. Essentielt er det, at der avendes en FDM leasingkontrakt, der sikrer dig vigtige rettigheder i forbindelse med aftalen.

Vælger man leasing, kan man opnå et mere eller mindre fuldkomment overblik over ens biløkonomi, ikke mindst hvis kontrakten er i orden.

Benyt selv FDMs leasingberegner til at se, hvorvidt det kan betale sig at købe eller lease bilen.

tags: