1. Home
  2. Baggrund
  3. Husk at skifte til vinterdæk! – Video
0

Husk at skifte til vinterdæk! – Video

Husk at skifte til vinterdæk! – Video
0
0

De fleste danskere er vel vidende om, at vinterdæk er det bedste valg i vinterperioden. – Alligevel kørte ca. 20 % uden vinterdæk i vinteren 2010/11!

Vinteren er på vej, og hvis man ikke har sat vinterdækkene på endnu, så er det værd at overveje det, hvis man vil være i god tid.

Kravene til dæk er øget

Eftersom de moderne biler både er blevet hurtigere og bremser bedre, så er kravene til dæk øget. Derfor er det vigtigt, at man vælger de korrekte dæk og ikke sløser med valget. Der er stor forskel på de billige og dyre mærker!

Iflg. FDMs test af 14-tommer og 15-tommer vinterdæk, så er vinderen i begge klasser Continental, mens den store taber er Falken.

Skift dæk før de bliver ulovlige og vær opmærksom på andre landes love

Mange danskere har ingen rutine med jævnligt skift af dæk, selvom en god regel er maks 45.000 kilometer på et sæt dæk. Minimumskravet til mønsteret i Danmark er 1,6 mm, men det er en god ide at købe nye dæk i god tid før. – Det gælder specielt, hvis man skal køre i Sverige eller Norge, hvor kravet til vinterdæk er 3 mm slidmønster.

Læs også:  Fords Ikoniske Ranger pick-up går elektrisk i 2025 - Plug-in Hybrid på vej

Derudover skal man huske, at det er påbudt i både Sverige og Norge, at man i vintervejr som minimum har vinterdæk monteret på alle fire hjul. Har man ikke vinterdæk på i Sverige, er bøden på 1.200 SEK.

Forskellen på sommerdæk og vinterdæk?

Kører man med 50 km/t. på en isglat er bremselængden 44 meter med sommerdæk, mens den kun er 34 meter med vinterdæk.
Selve vinterdækket er mere fleksibelt og blødt, når det bliver koldt, hvilket sommerdækket ikke er. Det betyder at vejgrebet er bedre, og der skal mere til, før man skrider ud.

Vinterdæk er yderligere opbygget med en større mængde riller, hvilket betyder der er flere kanter, som dermed lettere får fat i vejen, og man bremser derfor hurtigere.

Sommerdæk har større glatte overflader uden kanter, hvilket giver bedre vejgreb og højere kørselskomfort i varmt vejr.

Læs også:  Bilsalget vokser betrageteligt og bliver grønnere i EU

Helårsdæk er en halvdårlig løsning

I stedet for at køre med helårsdæk som er en sammenblanding, så bør man investere i to sæt dæk. Der vil være penge at spare på brændstof, og hvis man prioriterer sikkerhed højt for sig selv, familien og andre trafikanter, så er to sæt dæk det bedste valg.

Læs mere om vinterdæk her.