Rygning i bilen var før i tiden ikke noget, man skænkede en tanke – alle røg jo! Men tiderne er ændret. Ryger du i din bil nu, kan det nemt koste dig tusindevise af kroner – hvis du ellers får den solgt. Ofte er det kun rygere, der vil overtage en rygerbil. Selv en stor procentdel af de nuværende rygere ryger ikke i deres bil, da de godt er klar over, at bilens værdi hurtigt vil falde.
Problemet ligger i, at røgen ofte er helt umulig at fjerne, og det derfor kun er rygere, der vil kunne ignorere den. Selvsagt fordi de selv kommer til at ryge deri.
Vi vil i denne artikel se på, hvad man kan bruge af alternativer til rygning i bilen, såfremt man ønsker at bevare værdien.
Så meget koster det at ryge i bilen
Det kan hurtigt løbe op i 10% af brugtprisen, du må slå af, hvis du skal have nogle ambitioner om at sælge en bil, der er blevet røget i. Tager vi udgangspunkt i en ellers flot Ford Mondeo fra 2009 ligger den gennemsnitlige pris på omkring 137.000 kroner på Bilbasen.
Er det så en rygerbil, skal du regne med at lægge i hvert fald 13-14.000 kroner under den gennemsnitlige pris.
Danskerne har skoddet cigaretterne i bilen
Tendensen de senere år er generelt, at danskerne har droppet rygningen i bilen.
Tilbage i 2014 lavede Ford en undersøgelse, der så på, hor mange askebægere der gennemsnitligt var i bilerne i de 22 EU lande. Ikke så overraskende var Danmark det land, der havde mindst askebæger. Kun 0,3% af de Ford-modeller der blev solgt i Danmark var med askebæger. Sammenligner vi Tyrkiet, havde alle solgte biler de såkaldte ”rygerpakker”, hvor der er cigarettænder og askebæger med.
Er det så ulovligt at ryge i bilen?
Med de mange rygeforbud der er kommet de senere år, kan man hurtigt fristes til at tro, at det er ulovligt at ryge i bilen. Det er det ikke – i hvert fald ikke i Danmark. I England er der netop trådt en lov i kræft, der har besluttet, at det skal være ulovligt at ryge i bilen, såfremt der er børn under 18 år som passagerer.
61% af Danskerne mener jf. en rundspørge, at vi skal have en lignende lov i Danmark, som de har i England. Denne enighed er der dog ikke hos politikerne. Hverken Enhedslisten eller Socialistisk Folkeparti ser dette som nogen god idé. Ligeså vel ser Kræftens Bekæmpelse det heller ikke som en optimal løsning. De fraråder ligeså, at man køber en bil, der er røget i før.
Læs mere om det her.
Hvad kan man gøre i stedet?
Problemet med rygning i bilen er primært, at røgen sætter sig i bilen, og man kan lugte det længe efter. En løsning kan naturligvis være, at man helt dropper rygningen i bilen. Ser man alligevel ikke dette som en optimal løsning, kan en E-cigaret være en løsning. Fordelen ved en E-cigaret er, at det er dampe, der bliver udledt og ikke røg. Dampen sætter sig hverken i betrækket eller efterlader nogen lugt efterfølgende. Dertil udsættes passagerer ikke for passiv rygning.
Endnu en fordel ved E-cigaretten er, at der ingen åben ild er, og den ikke skal holdes tændt. Derved er der ingen bekymringer vedr. at skodde og tænde cigaretten i første omgang. Ved en e-cigaret holdes blot en knap nede, der tænder for dampen. Skulle du heller ikke ønske at dampe i bilen, er der ét sidste alternativ.
Nikotin tyggegummi!
Det efterlader selvsagt ingen lugt eller udsætter nogen for passiv rygning. Dog får du din tiltrængte nikotin, og du kan få din cigaret, når du er nået frem til den ønskede destination.
Så er du ryger, og kan du ikke tilbageholde rygetrangen på din køretur? Så vil du måske overveje nogle af de ovenstående alternativer, sådan du fortsat sælge din bil til en fornuftig pris.