1. Home
  2. Baggrund
  3. Tillykke – Volvo Amazon fylder 60

Tillykke – Volvo Amazon fylder 60

Tillykke – Volvo Amazon fylder 60
0
0

I år er det 60 år siden, Volvo Amazon, blev introduceret. Bilen fik sit navn efter den græske mytologis kvindelige krigere, og den er stadig en af de mest ikoniske modeller i Volvo’s historie.

Da Volvo’s nye, firedørs model blev introduceret første weekend i september 1956, skete det i den svenske by Örebro, og den elegante bil var væsentligt anderledes end den gængse opfattelse af, hvordan en Volvo skulle se ud. Amazon blev introduceret i Danmark i 1957. Den kostede kr. 24.890.

Formerne blev skabt med inspiration fra italiensk, britisk og amerikansk design af den blot 26 år gamle Jan Wilsgaard, der endte med at blive Volvo’s chefdesigner i mange år, hvor han designede 140-, 240- og 700-serierne såvel som dele af 800-serien. Jan Wilsgaard døde for nylig 86 år gammel.

Den nye bil var virksomhedens anden bil efter krigen og efterfulgte PV 444. Den fik navnet Amazon. Uheldigvis introducerede den tyske producent af knallerter og motorcykler, Kreidler, på samme tid også en Amazone – en knallert, og det betød, at navnet ikke kunne anvendes på en række nøglemarkeder.

Læs også:  Optimeret sikkerhed på vintervejene: Kia præsenterer innovativ snekæde-integreret dækteknologi

Volvo forhandlede med Kreidler, og man enedes om, at Volvo’en måtte hedde Amazon på de nordiske markeder. I resten af verden kom den til at hedde 121 og 122 for sportsmodellen. Stationcaren med standardmotor blev kaldt 221 og med sportsmotor 222. Ikke desto mindre blev modellen kendt under Amazon-navnet over hele verden.

De første få år var Amazon utroligt elegant. Mellem 1957 og 1959 var alle biler tofarvede. De kombinationer, Volvo kunne tilbyde, var sort, midnatsblåt eller rubinrødt karrosseri med lysegråt tag. Alternativt lysegråt karrosseri med sort tag. Fra 1959 blev det muligt at købe en ensfarvet Amazon, og i 1961 stoppede produktionen af de tofarvede biler.

1958 versionen af Amazon Sport blev udviklet til kunder, der ønskede højere ydelse. Med dobbelte SU karburatorer og skarpere knastaksel ydede motoren 85 hk SAE.

I 1959 blev en verdensnyhed, Volvo’s patenterede trepunktssele, standard på Amazon. Ingen anden sikkerhedsdetalje har haft tilnærmelsesvis så stor betydning. Det anslås, at mindst én million mennesker har reddet livet i trepunktsselens 57-årige historie.

Læs også:  Range Rover Electric: Skabt til at køre forrest

Februar 1962 blev Amazon introduceret i en stationcar udgave. Forskellen på den og varevognen Volvo Duett var betydelig. Amazon stationcaren var en elegant bil med en amerikansk inspireret bagagerumsdør, der var splitdelt vandret.

Eftertragtet GT-model

Den mest sportslige udgave af Amazon var 123 GT, hvis motor stammede fra Volvo 1800S sportsvognen. 123 GT blev introduceret som 1967 model med 115 hk og overgear. Sidespejlene var monteret på forskærmene, ligesom ekstralygter var standard og en omdrejningstæller var monteret over instrumentpanelet.

Produktudviklingen af Amazon fortsatte efter introduktionen af 140-serien i 1966. Både Amazon og 140-serien blev udstyret med den nye B20 motor i deres respektive 1969 modeller. Den højere ydelse gav bedre drejningsmoment og lidt flere kræfter.

Der blev bygget 667.791 eksemplarer af Amazon mellem 1956 og 1970. Den 3. juli 1970 blev den sidste Amazon bygget på Torslanda-fabrikken i Göteborg. Den var mørkeblå og blev kørt direkte hen til den samling af biler, der senere skulle blive til Volvo Museum.

3 ting du Ikke viste om Volvo Amazon

  1. otte procent af de cirka 297.000 Amazon’er, der blev solgt i Sverige, eksisterer stadigvæk. Den mest almindelige udgave er modellen fra 1966, af hvilken der endnu er 4.804 biler registreret. I alt er der 24.282 Volvo Amazon registreret i Sverige. I Danmark er der stadig 1.052 Volvo Amazon indregistreret.
  1. Det svenske politi samarbejdede med Volvo, og i fællesskab udviklede de to parter udstyr, der senere var at finde på almindelige produktionsbiler. Flere år før, det blev almindeligt på produktionsbiler, var politibilerne udstyret med skivebremser, bremseassistance og radialdæk Politiets Amazon’er var også udstyret med blæsere ved bagruden, ligesom der var en kontakt ved rattet, der forbandt forrudevaskeren med den hurtige viskerindstilling.
  1. Da Volvo’s modelprogram blev udvidet takket være Amazon, genvandt Volvo stillingen som Sveriges bedst sælgende mærke i 1958. En stilling, fabrikken har beholdt lige siden.
tags: