1. Home
  2. Baggrund
  3. Har du styr på nummerpladereglerne?
2

Har du styr på nummerpladereglerne?

Har du styr på nummerpladereglerne?
0
2

Næsten hver anden dansker er ikke klar over, at der er kommet nye regler for, hvordan bilens nummerplader skal være sat fast.

Den 15. november 2013 trådte nye regler i kraft, der betyder, at nummerplader skal være sat fast med mindst to skruer. Kravet om skruer skal forebygge tyveri af nummerplader og gøre livet surt for de personer, der årligt står bag tyveriet af mere end 20.000 nummerplader.

En undersøgelse fra Codan Forsikring viser dog, at danskerne ikke kender de nye nummerpladeregler. Faktisk siger hele 46 % af personerne i undersøgelsen, at de ikke kender til de nye regler.

Er man fingernem, kan man selv skrue nummerplader fast. Skruerne kan gratis hentes på et af SKATs motorcentre, i Aalborg, Aarhus, Odense og Høje Taastrup, eller de kan købes hos diverse forhandlere at autoudstyr. Alternativt koster det nogle hundrede kroner at få professionel hjælp.

”Det er naturligvis bøvlet og tidsrøvende at skulle sikre sine nummerplader, men vi anbefaler bestemt vores kunder af få det gjort. Dels fordi det nu er et krav fra myndighedernes side, der på sigt kan ende med en bøde, hvis pladerne ikke er skruet rigtigt på. Og dels fordi det i sidste ende ofte er kunderne selv, der kommer til at betale de 1.180 kr., som et nyt sæt plader koster på grund af selvrisikoen på forsikringen,” forklarer Mads Foged ansvarlig for bilforsikring hos Codan Forsikring.

Er man så uheldig at miste begge nummerplader, må man ikke køre i bilen, før den er afmeldt og indregistreret på ny og har fået helt nye nummerplader.

Læs også:  Fra 0 til 100 på et øjeblik: 3 lynhurtige biler

Køn og alder spiller ind på kendskabet til reglerne

Mænd i halvtredserne er typisk de personer, der kender de nye nummerpladeregler bedst. Codans undersøgelse viser nemlig, at 59 % af mændene i undersøgelsen kender til de nye regler, mens kun 44 % af kvinderne har hørt om kravet til skruer i nummerpladerne.

Endelig er der også store udsving, hvis man kigger på alder. Blandt de 50 til 64-årige kender 63 % til reglerne, mens kendskabet er nede på blot 37 % blandt de 18 til 34-årige. I gruppen 35 til 49 år er tallet 56 %.

Heldigvis er der lidt tid at løbe på, før bilisterne risikerer en bøde. Først i november 2015 udløber fristen til at få skruet nummerpladerne ordentlig fast.