1. Home
  2. Baggrund
  3. Tjekliste: Sådan gør du bilen forårsklar
2

Tjekliste: Sådan gør du bilen forårsklar

Tjekliste: Sådan gør du bilen forårsklar
0
2

På Bilsektionen sætter vi vores lid til, at foråret nu endelig har bidt sig fast, og derfor har vi sammen med centerleder Henrik Larsen fra Euromaster samlet en række råd til, hvordan bilen går foråret og sommeren bedst i møde.

Skift dæk og tjek styretøjet

– Det giver måske sig selv, men det er meget vigtigt, at du får skiftet vinterdækkene til sommerdæk, når risikoen for nattefrost er drevet over. De rigtige dæk til årstiden betyder bedre komfort og højner sikkerheden. I den lyse tid er bremselængden længere med vinterdæk end med sommerdæk. Desuden sikrer de rigtige dæk til vejrtypen også en bedre brændstoføkonomi, siger Henrik Larsen.

Centerlederen pointerer, at korrekt dæktryk og et styretøj korrekt indstillet har betydning for sikkerhed og totaløkonomi. Desuden er det en god idé at kontrollere slitage på både sommer- og vinterdæk ved sæsonskift. Der kan nemlig være økonomiske og praktiske fordele ved at få skiftet nedslidte vinterdæk nu. Så kan man også køre sikkert, når det igen går mod koldere tider.

Læs også:  Sådan vælger du de rigtige vinterdæk til din bil

Kontrollér bremser og elektriske dele
For at holde totaløkonomien så gunstig som mulig er det også vigtigt, at man efter vinteren får bremserne efterset, skilt ad og smurt. På den måde sikrer man sig bedst muligt mod en dyr ekstraregning til for eksempel nedslidte bremser.

– Ved at vedligeholde dine bremser sparer du penge, men mindst lige så vigtigt er det, at gode og pålidelige bremser højner sikkerheden betragteligt for dig og dine medtrafikanter, forklarer centerlederen.

– Efter en våd vinter som den seneste kan det også være en god idé at få kontrolleret de elektriske dele, da især tændingsanlæg og pærer nemt begynder at irre i fugtigt vejr. Hvis man skal køre med campingvogn eller trailer i foråret, er det særlig vigtigt at kontrollere anhængertrækkets elinstallation, da den ofte er meget udsat i vintervejret, fortsætter han.

Endelig anbefales det, at man får kontrolleret sin aircondition, da der kan være skadelige bakterier i anlægget oven på en vinter, hvor det måske ikke har været i brug. Rustarbejde kan naturligvis også være påkrævet efter nogle måneder med masser af salt på vejene, og det er Henrik Larsens erfaring, at selv nye biler på ned til et år kan få rustbelægninger efter vinteren.

Læs også:  Sådan reparerer du selv lakskader på din bil – trin for trin guide

Hvis man skal have skiftet olie nu, kan det også være en god idé at få renset motoren, da det minimerer risikoen for en dyr motorreparation. Især for de dieselbilejere, der kører mange korte ture.

Tjekliste: Sådan får du bilen i topform til den lyse tid

  • Bremserne bør skilles ad og smøres, og håndbremsen justeres.
  • Tjek, om tændspoler, lygter og andre elektriske dele har taget skade af den fugtige vinter.
  • Kør på de rette dæk til årstiden. Tjek lufttrykket, om slitagen er ens over hele dækfladen, samt om sommerdækkene er brugbare.
  • Overvej motorrens, når du skal have skiftet olie.
  • Spørg din lokale fagmand til råds. Ofte er det muligt at få gennemtjekket bilen for et beskedent beløb.