I 2022 var dieselkøretøjer fortsat den dominerende kraft på markedet for varebiler i EU, hvor de stod for 86 procent af registreringerne. Der har dog været en fremgang for opladelige varebiler, som næsten har fordoblet deres markedsandel fra 3 til 5,3 procent fra 2021 til 2022.
Salget af dieselvarebiler faldt med 21,9 procent i EU i 2022, hvor registreringerne endte på 1,1 millioner enheder. Samtlige af de fire største markeder oplevede tilbagegang, hvor Frankrig og Spanien begge gik tilbage med 23,5 procent, og Italien og Tyskland gik tilbage med hhv. 19,4 og 17 procent.
Men der var også en stigning i det absolutte antal af benzindrevne varebiler i EU, som steg med 9,2 procent i 2022 sammenlignet med året før. Det bidrager til en stigning i markedsandelen for benzindrevne varebiler, så de nu står for 5 procent af markedet. Kun Tyskland oplevede tilbagegang i forhold til benzindrevne varebiler, med et fald på 4,8 procent. Italien og Spanien oplevede derimod markante fremgange med tocifret vækst på hhv. 57,1 og 25 procent, mens Frankrig kun havde en mindre fremgang på 6 procent.
“Varebilerne har været lidt bagud i elektrificeringen sammenlignet med personbilerne, men inden for de kommende år kommer vi til at se en markant vækst i andelen af opladelige varebiler. Vejtransporten er en central del af distributionen af varer i EU, så det er selvfølgelig rigtig positivt, at der også sker en udvikling i den grønne omstilling af varebilerne,” siger Mads Rørvig, administrerende direktør for De Danske Bilimportører.
Køretøjer med nye drivmidler
Antallet af opladelige køretøjer steg med 42,5 procent i løbet af 2022, hvilket fik markedsandelen til at stige fra 3 procent til 5,3 procent. Alle fire største markeder oplevede tocifret vækst, hvor Spanien præsterede den højeste vækst på 57,3 procent. Derefter fulgte Tyskland (41,3 procent), Frankrig (33,0 procent) og Italien (20,5 procent).
Varebiler med hybridteknologi voksede også i løbet af året 2022, hvor registreringerne steg med 23,9 procent og udgør dermed en andel på 2,5 procent af markedet for varebiler. Italien er det største marked i EU for hybridvarebiler, og står alene for 54 procent af registreringerne, mens Italien samtidig også kunne præstere den største vækst i EU på 43,0 procent. Frankrig (13,3 procent) og Tyskland (3,1 procent) oplevede også fremgange, men Spanien kunne rapportere om et mindre fald på 0,8 procent.
Salget af varebiler med alternativt brændsel oplevede en tilbagegang på 28,7 procent, og i EU blev der i 2022 registreret 15.221 enheder, hvilket udgør en markedsandel på 1,2 procent.
Det er tydeligt, at der er en tendens til en grøn omstilling inden for varebilsindustrien, men at diesel stadig er den førende teknologi. Der er stadig et stykke vej til, at opladelige varebiler vil overtage markedet, men det er en udvikling, der forventes at ske inden for de næste år.
Det er positivt at se en stigning i antallet af benzindrevne varebiler, men det er stadig en teknologi, der er langt fra så bæredygtig som opladelige eller hybridvarebiler. Derfor er det vigtigt, at der fortsat bliver investeret i grønne teknologier og bæredygtige transportløsninger, så vi kan reducere transportsektorens miljøpåvirkning og bidrage til en mere bæredygtig fremtid.